Konkurs Siemens fondacije za pronalazače

Pronalazači i stručnjaci iz celog sveta pozvani su da predlože tehničke proizvode ili rešenja koja bi pomogla u savladavanju egzistencijalnih problema u oblasti osnovnog snabdevanja.

Ideje ili gotovi proizvodi mogu se prijaviti u sledećim kategorijama: vode i otpadne vode, energija, hrana i poljoprivreda, upravljanje otpadom i reciklaža, stambena pitanja i izgradnja, zdravstvena zaštita, tehnologija informacija i komunikacija. Osnovni cilj konkursa je da ova rešenja postanu dostupna onima koji ih primenjuju i da osposobe veći broj ljudi za aktivno unapređenje društvene i ekonomske sredine.

Pobednik konkursa biće nagrađen iznosom od 50.000 evra na ceremoniji dodele nagrada u junu 2013. godine. Druga nagrada iznosi 30.000, treća 20.000 evra, a dodatnu nagradu od 5.000 evra dobiće 20 nižeplasiranih učesnika. Sva intelektualna prava ostaće svojina izumitelja ili tima, a dostavljene proizvode ili rešenja ocenjivaće interdisciplinarni međunarodni žiri.

Prijavljeni radovi biće upotrebljeni kao osnova za stvaranje dugoročne baze podataka sa saznanjima,
koja će dovesti do direktne interakcije između javnog i privatnog sektora, kao i u akademskom svetu,
uključujući stručne osobe koje se bave razvojem. Istovremeno, učesnici konkursa i njihovi predlozi biće vidljivi međunarodnim partnerima i investitorima.

Prijavljivanje na konkurs se vrši isključivo online preko portala http://www.empowering-people- award.siemens-stiftung.org/

Rok za prijavljivanje proizvoda i rešenja Simensov kunkurs je 31. decembar 2012. godine u podne.

Pogledajte još