Izveštaj o okolnostima Gadafijeve smrti

TRIPOLI, 17. oktobra 2012. (Beta-AFP/AP) - Ta organizacija za zaštitu ljudskih prava je uoči godišnjice smrti Gadafija, koji je uhvaćen i ubijen 20. oktobra 2011. pod nerazjašnjenim okolnostima u rodnom gradu Sirtu, objavila je izveštaj pod naslovom "Smrt diktatora: Krvava osveta u Sirtu".

"Rezultati naše istrage pokreću pitanja u vezi sa izjavama zvaničnika da je Moamer Gadafi ubijen u razmeni vatre, a ne nakon sto je uhvaćen", rekao je zvaničnik HRW-a Piter Baukart.

Na osnovu informacija do kojih je došao HRW, pristalice opozicije su po kratkom postupku ubile najmanje 66 članova Gadafijevog konvoja uhvaćenih u Sirtu. Nekima od ubijenih ruke su bile vezane.

HRW je prikupio video materijal koji su protivnici svrgnutog lidera snimili mobilnim telefonima, a na kojem se vide borci koji zlostavljaju i vredjaju zarobljene iz Gadafijevog konvoja.

Na osnovu fotografija urađenih u mrtvačnicama bolnica u koje su kasnije prebačeni, može da se zaključi da je najmanje 17 zarobljenika koji se vide na snimcima bilo ubijeno u hotelskoj sobi.

HRW je rezultate svoje istrage predao prelaznim vlastima u Libiji i ponovo je apelovao na vlasti da sprovedu ozbiljnu istragu o "masovnim ubistima 20. oktobra 2011. godine".

Pogledajte još