Vesna Surčulija: Šta su danas "Foliranja"? (INTERVJU)

Knjiga o ljubavi. O predrasudama. O svemu onome što radimo "zbog drugih“. Ali knjiga i o hrabrosti, i sazrevanju… Priča u kojoj ćemo se neminovno uživeti i prepoznati, jer je to priča baš o nama. O onome što se dešava možda baš našem braku, možda baš našim dragim prijateljima, možda baš našem voljenom bratu. A mi to ne primećujemo…

Ovim rečima opisan je prvi roman tridesetogodišnje Beograđanke Vesne Surčulije "Foliranja" u izdanju "Prosvete", koji miri njene dve velike strasti: muziku i književnost. Ime ove talentovane,

vedre, mlade dame sretali smo na špicama popularnih serija "Greh njene majke“, "Nepobedivo srce“ i "Cvat lipe na Balkanu“, gde je radila kao muzički saradnik i pijanista. Vesna je, takođe, i profesorka klavira, koja uživa u radu sa mladim ljudima, čime je ispunila jedan od svojih snova. Ali, ona je i jedna od ličnosti, kakvih je sve manje, koje pažljivo prate puls današnjeg vremena razotkrivajući bez ustezanja sve njegove vrline i mane. Kod nje, jednostavno, nema foliranja.

Bez foliranja, ali sa romanom "Foliranja" u rukama, Vesna Surčulija priča za Nadlanu.com!


Za Vesnu foliranje je...
Foliranje je kada nisi iskren i kada ne nazivaš stvari pravim imenom. Svi se foliramo u manjoj ili većoj meri - u braku, u prijateljstvu, na poslu. I upravo četiri glavna junaka govore o tih nekoliko kategorija - jedna se folira u braku, druga u prijateljstvu... Sve da bismo otkrili koliko se dobro osećaš kada se ne foliraš.

"Nezgodan" naziv knjige nosi i....
Nosi nezgodnu radnju (smeh). Knjiga upravo govori o tome da li treba da živimo život prema kriterijumima drugih i njihovim sistemima vrednosti ili treba da živimo život baš onako kako mi hoćemo. Poenta je stišati glasove oko sebe, koji, na primer, za žene "viču" da treba da se udaš, rodiš jedno, pa drugo dete... Te glasove treba isključiti i raditi upravo ono što osećaš.

Glavna junakinja Marija ima 32 godine i...
Ona je u braku, naizgled vrlo srećnom, sa ćerkicom od šest godina. Prva scena je ona kuva nedeljni ručak, vodi opušten razgovor sa suprugom, ali kada krene njen unutrašnji dijalog shvatiš da je ona beskrajno nesrećna. Napravila je potpuno pogrešan izbor, jer se udala za malograđanina koji uopšte nije iz njene priče, a paralelno ima ljubavnika. Zapravo, to je njen partner, s kojim je u pravoj vezi.

Paralelno brak i ne avantura, već prava veza...
To je fenomen koji sve više viđam oko sebe. To su prave veze - sa ljubomorom, svađama, bliskošću... Pored braka, ljudi su u vezama, pa nastaje taj neki četvorougao. Taj fenomen sam pokušala da istražim i verujem da sam uspela, jer su mi mnogi rekli da im se to dešavalo u životu, a i već sama prepoznajem kada se to desi u mom okruženju.

"Foliranja" na krilima "Seksa i grada" ili...
Ne, ovo je nešto potpuno drugačije. Ovo je priča o svima nama, o jednoj savremenoj ženi koja pokušava da u ovoj zbrci života nađe svoj pravi put. Koliko god da smo svi bili opčinjeni "Seksom i gradom" on pruža pogrešnu sliku ljubavi. Na primer, Keri je Zverka prvo ostavio zbog neke druge žene, pa ju je ostavio na venčanju i tako šest godina... Mislim da to nije prava ljubav i osoba za koju čovek treba da se veže.

Bum zvani "Pedeset nijansi - Siva"...
Uopšte nisam čitala taj roman. Čak nisam ni pomislila da ga čitam. Možda ću pozajmiti da pročitam. Na kraju, sve je to dobar PR. Kada sam krenula u promociju svoje knjige rekli su mi da je najlakše je da dođeš do javnosti kroz negativan marketing, da napraviš neki skandal ili neki bezobrazni film. Mislim da to nije poenta. Bitno je da se knjiga probije, pa za njom autor. Makar za to trebalo i pet godina... Ali, drago mi je da se, kao u slučaju "Pedeset nijansi - Siva", neko probije. Jer, često se iza toga krije zapravo dobra knjiga. Setimo se Parsonsa - odjeknuo je, a odličan je pisac.

Roman "Foliranja" se nalazi u prodaji, a očekuje nas i njegova prezentacija na predstojećem Sajmu knjiga.

Foto: Vesna Surčulija - Facebook

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.