Politička unija posle budžetske unije

PARIZ, 17. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da "politička unija" članica EU treba da usledi posle "budžetske i socijalne unije" i prognozirao je da će ta unija postati stvarnost "posle evropskih izbora 2014".

"Politička unija, to dolazi posle, to je etapa koja će uslediti posle budžetske unije, bankarske unije, socijalne unije. Ona će doći posle evropskih izbora 2014", kazao je Oland u intervjuu koji je pred sutrašnji početak dvodnevnog samita u Briselu dao za više evropskih listova.

U intervjuu, Oland je ocenio i da su zemlje Evropske unije "sasvim blizu" izlaska iz krize u evrozoni.

"Što se tiče izlaska iz krize u evrozoni, sasvim smo blizu toga, sasvim blizu. Pošto samo doneli dobre odluke na samitu 28. i 29. juna i imamo zadatak da ih brzo primenimo", kazao je francuski predsednik.

"Najpre konačnim rešavanjem problema Grčke, koja je učinila toliko napora i koja se mora uveriti da ostaje u zoni evra. Potom, odgovaranjem na zahteve zemalja koje su sprovele očekivane reforme i koje bi trebalo da mogu da se finansiraju pod razumnim uslovima. I najzad, osnivanjem bankarske unije", naveo je Oland.

"Želim da se sva ta pitanja reše do kraja godine. Tada ćemo moći da se posvetimo promenama našeg načina odlučivanja, produbljivanju naše unije. To će biti veliki posao na početku 2013. godine", dodao je francuski predsednik.

Pogledajte još