Pojeftinjenje mesa simbolično, ali dobrodošlo

BEOGRAD, 17. oktobra 2012. (Beta) - Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković ocenio je u sredu da je poslednje sniženje cene mesa simbolično i da su cene i dalje na nivou Evrope.

"I pored svega ostaje vam svinjski but na pet do šest evra po kilogramu, ostaje juneći but na oko sedam evra po kilogramu. Ali, svako sniženje cena je dobrodošlo u situaciji kada u potrošnji jednog domaćinstva hrana ima udeo od 43,7 procenata i kada je jako nizak nivo potrošnje", rekao je Stanković agenciji Beta.

Stanković je precizirao da se u u Srbiji godišnje po stanovniku potroši 4,3 kilograma junećeg mesa, dok stanovnici EU potroše oko 15 kilograma.

U Srbiji se, dodao je po stanovniku godisnje potroši 15,6 kilograma svinjskog mesa, a u EU potrošnja tog mesa ide i do 30 kilograma, dok stanovnik Srbije u proseku godišnje pojede 15 kilograma živinskog mesa, a u EU ta količina iznosi oko 18 kilorama.

Prema rečima savetnika predsednika PKS za poljoprivredu, treba pohvaliti ministarstva trgovine i poljoporivrede, koja su shvatila problem i pokušavaju koliko, toliko da obuzdaju rast cena hrane.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.