Vlada Srbije dokapitalizuje Komercijalnu banku

BEOGRAD, 17. oktobra 2012. (Beta) - Vlada Srbije trebalo bi u četvrtak da donese odluku o kupovini 3,3 miliona akcija Komercijalne banke, piše nedeljnik NIN u novom broju.

Kako se navodi, ta operacija formalno će biti obavljena 30. oktobra i za te namene je u budžetu obezbedjeno 11,57 milijardi dinara ili nešto više od 100 miliona evra.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić rekao je za NIN da bi formalni udeo države Srbije u toj banci, da nije iskoristila pravo na dokapitalizaciju, do kraja godine bio smanjen sa 42,6 na 27,46 odsto.

Tako bi, kako je naveo, većinski vlasnici Komercijalne banke postali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Medjunarodna finansijska korporacija iz Vašingtona (IFC), nemački DEG i švedski Svedfond (Swedfund).

"Te četiri institucije bi 1. januara 2013. imale kontrolni paket od 51,54 odsto kapitala. Da budemo do kraja jasni: od toga bi najveću štetu imala upravo država (Srbija)", rekao je predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke za novi NIN, koji izlazi u četvrtak.

Pogledajte još