Irski oficir o minobacačima ABiH okrenutim ka Sarajevu 1995

HAG, 17. oktobra 2012. (Beta) - Drugi svedok odbrane Pol Konvej (Paul Conwey) izjavio je u sredu na sudjenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je krajem 1995. u okolini Sarajeva otkrio minobacački položaj Armije BiH s kojeg je tog leta, po odbrani, mogla biti ispaljena granata na sarajevsku pijacu Markale.

Tadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za granatiranje pijace Markale u kojem su, 28. avgusta 1995, bile ubijene 43 osobe, a ranjeno 75 gradjana. Po optužnici, granata je na pijacu bila ispaljena sa položaja Vojske RS, u okviru kampanje artiljerijskih i snajperskih napada kojim je 1992-95. terorisala stanovništvo Sarajeva.

Irski oficir Konvej u to vreme bio je vojni posmatrač UN na punktu južno od Sarajeva, izmedju položaja Armije BiH i VRS. Svedok je izjavio da je 28. avgusta 1995. oko 11 sati prepodne sa tog punkta "čuo nekoliko prigušenih eksplozija" i da je nedugo zatim ugledao dim koji se vije iznad Markala i "uverio se da je pogodjeno" gradsko područje.

"Nisam mogao da utvrdim odakle je vatra došla", naznačio je Konvej.

U decembru te godine, Konvej je, kako je rekao, otkrio minobacački položaj ABiH južno od Sarajeva, na kojem su bila najmanje četiri minobacača okrenuta ka gradu. Taj položaj bio je udaljen oko tri kilometra od pijace Markale, precizirao je svedok.

Pogledajte još