Poseta Japanaca hramu Jasukani ponovo izaziva tenzije

TOKIO, 18. oktobra 2012. (Beta) - Japanski visoki zvaničnici posetili su u četvrtak hram Jasukani posvećen sećanju na poginule vojnike za vreme japanskog carstva, uključujući i one iz Drugog svetskog rata.

Medju onima kojima je hram posvećen ima i vojnika osudjenih za ratne zločine.

Poseta japanskih zvaničnika, medju kojima su bila i dva aktuelna ministra, izaziva već godinama stalne tenzije izmedju Pekinga i Tokija, čiji su odnosi ionako zategnuti zbog spornih ostrva Diaoju.

Hram Jasukani posetio je i predsednik japanske Liberalno demokratske partije, Šinzo Abe. Kako navode analitačari, a prenosi Čajna dejli, takva odluka Šinza Abea je pokazatelj rastućeg nacionalizma u Japanu, što može da ugrozi stabilnost u regionu, i izaziva ljutnju ne samo Kine, nego i Koreje, takodje žrtve japanskog militarizma.

Čajna dejli podseća da je bivši japanski premijer Djuničiro Koizumi tokom svog mandata izmedju 2001. i 2006. godine pet puta zvanično posetio hram Jasukani, što je tada takodje izazvalo oštre proteste Kine i Južne Koreje i diplomatsku krizu.

Pre nego što je postao lider svoje partije u septembru, Abe je izjavio da žali što, dok je bio premijer izmedju 2006. i 2007. godine, nije posetio hram Jasukani.

Pogledajte još