Prvi blokiran nalog na Tviteru

Nemačka policija zatražila je od Tvitera da blokira nalog neonacističke grupe "Beseres Hanover" zbog podsticanja rasne mržnje i formiranja kriminalne organizacije.

"U januaru smo najavili mogućnost da blokiramo neki sadržaj. To smo prvi put uradili u Nemačkoj, jednoj grupi", napisao je na Tviteru pravni savetnik te društvene mreže Aleks Makgilivri.

"Nikada ne želimo da blokiramo sadržaj, ali je dobro imati sredstva da to uradimo ciljano i transparentno", dodao je zastupnik Tvitera.

Makgilivri je objasnio da Tviter može povremeno da povuče neki sadržaj iz određene zemlje ako dobije ciljani, direktni zahtev od nadležnih vlasti.

Zastupnik Tvitera je objavio pismo nemačke policije koja je zatražila od Tvitera da blokira nalog neonacističke grupe "Beseres Hanover" koja je zabranjena 25. septembra.

Nalog te grupe i dalje se vidi u Nemačkoj, ali se mogu pročitati samo poruke postavljene pre tog datuma. U ostalim zemljama, poruke objavljene posle zabranjivanja te grupe mogu se videti.

Oko 20 članova grupe "Beseres Hanover" pod istragom je zbog podsticanja rasne mržnje i formiranja kriminalne organizacije.

Grupa se sumnjiči da je poslala video poruku u kojoj preti regionalnoj ministarki za socijalna pitanja, turskog porekla.

Pogledajte još