Novi zakon o saobraćaju u proceduri u aprilu

BEOGRAD, 31. mart 2009. (FoNet) – Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja Vlada Srbije trebalo bi u četvrtak, 9. aprila, da uputi u skupštinsku proceduru, najavio je danas pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović.

Jovanović je na konferenciji “Bezbednost u sabraćaju” naglasio da je usaglašavanje zakona sa propisima EU trajalo od 2003. godine i da su u izradi učestvovali “svi zainteresovani subjekti” – ministarstva, udruženja i nevladine organizacije.

“Ovaj zakon je mnogo stroži i represivniji, ali smo se svi saglasili da će on postići osnovni cilj- smanjenje saobraćajnih nesreća i poginulih”, poručio je Jovanović.

Novi zakon smanjuje dozvoljenu brzinu u naseljenim mestima sa 60 na 50 kilometara na čas, predviđa zabranu upotrebe mobilnih telefona i antiradarskih uređaja u kolima i obavezno posedovanje svetlobojnog prsluka i upotrebu farova danju.

Pomoćnik ministra je dodao i da se uvodi kategorija “nasilničke vožnje” – prolazak kroz crveno svetlo više puta, neobaziranje na pešake, ekstremno prekoračenje brzine i preticanje kolone vozila.

Takođe, zakonom su predviđene oštrije kazne za vozače pod dejstvom alkohola, pa će vozač kod koga se pronađe preko dva promila alkohola u krvi automatski biti kažnjen sa najmanje 15 dana zatvora.

Dozvoljena količina alkohola u krvi vozača biće 0,3, umesto sadašnjih 0,5.

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Branimir Miletić je izneo podatak da u saobraćajnim nesrećama u Srbiji gine 120 ljudi na milion stanovnika, što je rezultat koji Srbiju svrstava u “srednje rizične zemlje” u odnosu na okruženje i zemlje EU.

“U Hrvatskoj, koja ima mnogo manje stanovnika, u proseku pogine 150 lica na milion stanovnika”, rekao je Miletić.

On je naveo i statističke podatke, prema kojima se u Srbiji saobraćajne nesreće sa poginulima dešavaju najčešće nedeljom, najkritičniji period je između 17 i 18 časova, najčešće stradaju lica iznad 65 godina starosti a alkohol i neprilagođena brzina su najčešći uzroci udesa.