Jesenje čišćenje organizma

Pre i posle gozbi, odvojite par dana u mesecu i jedite samo namirnice koje će pročistiti vaš organizam. Nije potrebno odlaziti na skupe i neprijatne tretmane, dovoljno je samo povesti računa o izboru namirnica.

Voće
Jedno od najboljih sredstava za detoksikaciju su jabuke i agrumi,. Jabuke su voće sa visokim nivoom tečnosti u sebi, a pored toga sadrže i vitamine, minerale i vlakna koja stimulišu varenje i pokrete creva. Limun, narandže i grejp odlični su za naš organizam kada je u pitanju stimulisanje izbacivanja krajnjih produkata metabolizma hrane iz creva.

Stručnjaci savetuju da dan počnete napitkom koji sadrži sok od pola limuna i mlaku vodu. Ovaj napitak
je moćno sredstvo za detoksikaciju jetre.

(old_image)

Zeleniš
Neka na trpezi redovno budu klice pšenice, keljm, spanać, zelje,blitva. Zeleno povrće je izuzeztno zdravo i bogato hlorofilom koji utiče na ubrzan rad digestivnog trakta. Hlorofil iz zelenog povrća pomaže izbacivanje toksina iz organizma kao što su teški metali, smog, ali i pesticida, kažu naučnici.

Voda, zeleni čaj i luk
Pijte pre svega vodu, a i zeleni čaj nije na odmet. Zeleni čaj je bogat antioksidansima i čisti organizam, na taj način da pomoću antioksidansa katehina oporavlja ćelije jetre. U jelovnik obavezno ubrojte i beli luk, koji sadrži enzime koji pomažu filtritanju i izbacivanju toksina iz organizma.

Ukoliko iz nekog razloga izbegavate luk, nutricionisti kažu da je dovoljno samo da jedan čen luka stavite u jelo koje kuvate, na taj način će iz luka kuvanjem izaći antioksidansi koji imaju moć da čiste organizam.

Pogledajte još