Najveća izložba oklopa i oružja Henrija Osmog

LONDON, 31. marta 2009. (Beta) - U Londonu će početkom aprila biti otvorena do sada najkompletnija izložba ličnih oklopa i oružja kralja Henrija Osmog, objavljeno je u utorak na sajtu Bi-Bi-Si njuza.

Na izložbi pod nazivom "Henri Osmi: Obučen da ubije" biće prikazan i oklop koji u Britaniji nije viđen poslednjih 70 godina, pozajmica njujorškog Metropoliten muzeja. Reč je oklopu iz oko 1544, napravljenom za bitku kod Bulonja, a koji je tek 2003. identifikovan kao Henrijev i koji je verovatno poslednji njegov sačuvani oklop. Čuvan je u zbirci oružja u Vilton hausu u Viltiširu, 1930-ih je privatno prodat Metropolitenu kao oklop nekog francuskog plemića, da bi tek pre nekoliko godina bio pripisan engleskom suverenu.

Izložba u Taueru u Londonu, povodom 500 godina Henrijevog stupanja na presto, prikazuje kralja kao vojnika i atletu, a taj aspekt njegove ličnosti ilustruje i verovatno najstarija fudbalska lopta koja datira iz perioda između 1540. i 1570. Izložba traje od 3. aprila do 17. januara 2010.

Pogledajte još