Nedopustiva diskriminacija novinara Insajdera

BEOGRAD, 18. oktobra 2012. (Beta) - Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je u četvrtak zbog sprečavanja ekipe emisije "Insajder" Televizije B92 da prisustvuje zajedničkoj sednici četiri opštine sa severa Kosova u Leposavić.

U saopštenju UNS je naveo da je pre početka sednice grupa od desetak momaka, koji su se predstavili kao obezbedjenje Doma kulture, zaustavila novinare "Insajdera" na ulazu u salu uz obrazloženje da imaju naredjenje da ih ne puste.

UNS-u su novinari "Insajdera" rekli da im je objašnjeno da su predstavnici opština tražili "zabranu ulaza novinara sa B92 kako ne bi došlo do incidenata".

Današnja sednica bila je otvorena za javnost, a predstavnici ostalih medija, kako je naveo, nisu imali problema da udju na sednicu, na kojoj su učestvovali odbornici opština Zvečan, Kosovska Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok.

UNS smatra da je time grubo prekršen Zakon o javnom informisanju, posebno član 10 koji obavezuje "državne organe i organizacije, organe teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanike i odbornike da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila".

Udruženje je zatražio od predstavnika vlasti na severu Kosova da poštuju Zakon o javnom informisanju po kom niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ovlašćenja i traži da kolegama iz B92 bude omogućen pristup na sednicama koje opštine organizuju.

Pogledajte još