Novi Sad odustao od kandidature za prestonicu kulture

NOVI SAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Gradske vlasti u Novom Sadu najverovatnije će odustati od inicijative da glavni grad Vojvodine bude Evropska prestonica kulture 2020. godine, javili su u petak lokalni mediji.

Na juče završenom skupu u Briselu, gde se raspravljalo o izboru narednih evropskih prestonica kulture, nije bilo predstavnika Novog Sada, koji je najavljivan kao kandidat za prestonicu kulture 2020. godine.

Na skupu je dogovoreno da prestonice kulture 2020. budu gradovi iz Irske, Hrvatske i jedne od zemalja koje su kandidati za EU, a konačan izbor gradova obaviće se 2014. godine.

"Stvarno ne znam zašto nije bilo predstavnika Novog Sada, a tokom boravka u Briselu, pored ostalih obaveza, iskoristili smo skup i za razgovore o mogućnosti kandidovanja Novog Sada", rekao je vojvodjanski sekretar za kulturu Slaviša Grujić, koji je u Briselu navodno lobirao za Novi Sad.

U pokrajinskoj delegaciji sa Grujićem je bila i direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević, koja je član organizacionog odbora za kandidaturu Novog Sada.

Pogledajte još