Dugovi blokirali račun Ministarstva poljoprivrede

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Ministarstvo poljoprivrede Srbije upozorilo je u petak da je dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima jer je blokiran račun tog ministarstva zbog naplate starih dugova.

"Bivši ministri poljoprivrede Saša Dragin i Dušan Petrović ostavili su dugove koji se prinudno naplaćuju blokadom računa ministarstva", piše u saopštenju.

Dodaje se da zbog kašnjena isplata subvencija poljoprivrednicima koje je usvojila sadašnja Vlada, "a koje su najveće u poslednjih 25 godina", postoji bojazan da neće moći da se sprovede jesenja setva po planu.

Ministarstvo poljoprivrede je, kako je navedeno, na osnovu prinudne naplate duga po sudskim rešenjima, od početka 2012. godine do danas ukupno platilo 1,2 milijarde dinara, a u četvrtak je na naplatu stigao i novi iznos od 204 miliona dinara.

Objašnjeno je da je na osnovu Uredbe o isplati sredstava nekomercijalnim gazdinstvima, ministarstvo trebalo da isplati po 40.000 dinara poljoprivrednicima, ali se po nalogu ministra Saše Dragina isplaćivalo upola manje.

Taj problem, kako tvrdi Ministarstvo poljoprivrede, nije rešio ni Dušan Petrović, zbog čega se sada dugovi prinudno naplaćuju, kao i sudski troškova i advokatske usluge.

Pogledajte još