Poznajete li internet bonton?

Da li poznajete kodeks ponašanja na internetu i da li se trudite da ga poštujete? Proverite svoje internet manire u listi pravila ponašanja na internetu o kojoj je pisao "Covermagazin".

-Internet ne omogučava privatnost, pa nemojte na internetu raditi ono što ne biste ni u stvarnom svetu.
-Na internetu morate da poštujete copyright pravila. Kršenje autorskih prava i na internetu je zakonom kažnjivo.
-Lanci sreće, kao i svi drugi spam mejovi su zabranjeni, a mogu da uzrokuju zabranu pristupa određenom serveru ili servisu.

-Zbog mogućnosti slanja virusa putem poruka, ne bi trebalo da otvarate mejlove od nepoznatih ljudi, ni poruke sumnjivog sadržaja od poznatih ljudi.
-Mejl nije potpuno tajan. Iako su to, u osnovi tajni podaci, zbog virusa ili hakerskih napada uvek se može dogoditi da sadržaj procuri u javnost, pa nemojte u njemu slati podatke koje ne biste slali na razlgednici na primer. Isto važi i za privatne poruke na društvenim mrežama.
-Zakonom je zabranjen neautorizovni pokušaj pristupanja tuđem korisničkom računu, uništavanje tuđih informacija i ometanje drugih korisnika interneta.

-Svaka firma ima pravo da ustanovi pravila kojih zaposleni moraju da se pridržavaju dok rade na njenim računarima, s tim da zaposleni moraju biti upoznati s tim pravilima.
-Poruke pisane isključivo velikim slovima smatraju se vikanjem.
-Emotikoni (smajlići) se koriste u on-line komunikaciji kako bi pomogli da poruka bude ispravno protumačena.

-Slanje oglasa u svrhu sticanja zarade nije dopušteno, a odnedavno je u nekim zemljama, pod određenim uslovima i kažnjivo, kao i slanje poruka koje obećavaju brzu i laku (lažnu) zaradu.
-Znajte kome šaljete i-mejl! Imajte na umu da je primalac ljudsko biće čija se kultura, jezik i smisao za humor mogu razlikovati od vaših.
-Nije dopušteno krivotvorenje zaglavlja poruke.

-Ukoliko prosleđujete poruku koju ste primili, ne menjajte sadržaj. Ako je to bila poruka lične prirode i vi je preusmeravate grupi, zatražite dopuštenje. Možete je skratiti i citirati, ali navedite njenog autora.
-Imajte na umu da mnogi ljudi plaćaju internet pristup po minutu i što je vaša poruka duža oni više plaćaju. Takođe, mnogi plaćaju internet pristup po težini (kb) i što je vaša poruka (i atačmenti u njoj) teža, oni više plaćaju.

Pogledajte još