Izložba ljudskih tela i organa - "Razotkrivena tela"

Izložba, koja se može posmatrati kao vizuelni udžbenik, sastoji se od 14 celih ljudskih tela i više od 200 organa, a posetioci u Beogradu će postavku moći da vide do sredine marta.

Organi su konzervirani uz pomoć tečne silikonske gume - tehnike sve prisutnije u medicini i umetnosti. Zahvaljujući toj tehnici lako su prikazani kardiovaskularni sistem i nervni - koji podseća na morske korale. Ljudi čija su tela postala eksponati umrli su prirodnom smrću, a tela su stigla s Medicinskog fakulteta u Kini. To su tela Kineza, većinom muškog pola i sva imaju pristanak na doniranje. Neka od njih su pripadala neidentifikovanim osobama po koje niko nije došao u mrtvačnicu, rečeno je u Sitri egzibišn.

Izložba se sastoji od niza dvorana u kojima su skeletni, mišićni, reproduktivni, respiratorni i ostali sistemi ljudskog tela. Prikazan je i razvoj fetusa. Posetioci će između ostalog moći da vide i bolesne organe - pušačka i nepušačka pluća koja upozoravaju na štetnost pušenja, kao i organe promenjene usled neaktivnosti, rekli su organizatori.

Budući da se radi o pravim ljudskim telima, izložba je izazvala i negodovanje udruženja zaštitu ljudskih prava, ali i dela Crkve.

Ulaznice za odrasle biće 950 dinara, za penzionere i studente 750 osnovce 450 dinara, porodični paket je 2.350 dinara.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.