Nacionalni savet će poboljšati položaj potrošača

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Nacionalni savet za zaštitu potrošača doprineće da se položaj potrošaca u Srbiji znatno poboljša, ocenila je u petak načelnik Odeljenja za zaštitu potrošača u Ministarstvu trgovine Vesna Novaković.

"Nacionalni savet će Vladi Srbije predlagati mere i aktivnosti koje će poboljšati položaj potrošača, njihova prava i način ostvarivanja tih prava", rekla je Novaković agenciji Beta.

Savet će obaveštavati javnost o svim bitnim pitanjima u oblasti zaštite potrošača i učestvovati u izradi strategije zaštite potrošača, koja je u pripremi.

Novaković je dodala da će se Savet baviti i najvećim problemima na tržištu kao što su cene i monopoli.

Savet ima 15 članova. Predsednik je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić, a zamenik predsednika je pomoćnik ministra Ljiljana Stanković.

Članovi Saveta su i predstavnici ministarstava finansija, poljoprivrede, pravde, predstavnik Privredne komore Srbije, Instituta za javno zdravlje Batut, profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

Članovi su i predstavnici pet udruženja potrošača - Centra potrošača Srbije, Organizacija potrošača, Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Centra za zaštitu potrošača Forum iz Niša i Asocijacije potrošača Srbije.

Pogledajte još