Gde su nestali bioskopi u Srbiji?

- Distribucijom najgledanijih srpskih filmova "Montevideo, Bog te video", "Šešir profesora Koste Vujića" i "Parada", tokom poslednje dve godine, ustanovili smo da neki gradovi više nisu na spisku bioskopa koji imaju redovan repertoar. Obišli smo ta mesta i ustanovili da tamošnji bioskopi nisu pratili tehnološki razvoj, nisu na vreme modernozovali svoje projektore i samim tim nisu u mogućnosti da prikazuju filmove sa digitalnim zvukom - počinje svoju priču Igor Onič, direktor distributerske kuće "Cinefest", o motivu za pokretanje projekta "Ponovo radi bioskop" čiji cilj je vraćanja više gradova u Srbiji na "distributersku kampanju" velikih filmova.

Zanimljivo je da gradovi kao što je Požarevac, koji ima približno 146.000 stanovnika koji gravitiraju ka njenu, nema redovan bioskopski repertoar.

Osim Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, koji imaju koliko-toliko ozbiljnu bioskopsku mrežu, situacija u drugim gradovima u Srbiji je sasvim drugačija.

- Lokalne samouprave, kojima uglavnom pripadaju Kulturni centri i Domovi kultura, nisu izdvajale za modernizaciju opreme, što je neminovno dovelo do zatvaranja prikazivačke delatnosti. Još veći problem je to što ljudi zaduženi za bioskop nemaju nameru da pokrenu bilo kakvu projekciju iz razloga što za prikazivačku delatnost lokalna samouprava nema sredstva u budžetu. Bojim se da je slično raspoloženje i u Ministarstvu kulture, a takvim stavom u bliskoj budućnosti filmove koje finansira Ministarstvo i Filmski centar Srbije neće imati gde da se prikazuju - nastavlja Onič.

U okruženju je situacija nešto drugačija...
- U zemljama u okruženju Ministarstvo, osim produkcije podržava određenim sredstvima i prikazivače i distributere - kaže Onič.

Uokviru projekta "Ponovo radi bioskop", vršiće se distribucija filmova u preko 30 gradova u Srbiji i to sa vrhunskim 2D projektorom, novim platnom i ozvučenjem prilagođenim veličini prostora. Projekcije filmova u gradovima koje će "mobilna distributerska ekipa" obići biće približnog kvaliteta kao u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

- Jako teško će biti ponovo pokrenuti ljude da pogledaju film, s obzirom na to da su izgubili naviku odlaska u bioskop. Nadamo se da ćemo našim projektom "Ponovo radi bioskop" uspeti da zainteresujemo lokalne samouprave i Ministarstvo kulture da nas podrže u našoj akciji. Generacija mališana koja nikada nije otišla da pogleda crtani film na velikom platnu bila je osuđena na pirateriju i “torente”. Ovim projektom daćemo im šansu da uživaju u čarima filmske umetnosti - zaključuje Onič.

Prvi na repertoaru "mobilnog bioskopa" je domaći film  - “Šešir profesora Koste Vujića” Zdravka Šotre u Kostolcu 24. oktobra, zatim slede projekcije u Velikom Gradištu, Petrovcu na Mlavi, Svilajncu, Novom Bečeju, Bečeju, Kuršumliji, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, a ciklus obilaska gradova ponavljaće se svaka dva meseca.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.