Cilj nove sudske mreže je neometan put do pravde

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je u petak da je jedan od ciljeva uspostavljanja nove mreže sudova da gradjanima omogući neometan put do pravde.

Selaković je istakao da je efikasna sudska mreža i dopuna mreže uspostavljanjem osnovnih sudova u nekim mestima u kojima su ranije postojali opštinski sudovi jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva pravde i državne uprave.

Ministar pravde je tokom posete sudovima u Braničevskom okrugu ocenio da su objavljeni kriterijumi za izmenu mreže sudova objektivni i da će ukazati u koja je mesta u Srbiji, gde danas postoje sudske jedinice, potrebno vratiti osnovne sudove, saopštilo je Ministarstvo pravde.

"Kada utvrdimo koja su to sve mesta koja ispunjavaju objektivne kriterijume da se u njih vrati sud, onda moramo da ponovo oživimo i zgrade tih sudova. Većina zgrada u kojima su bili opštinski sudovi je propala, kod nekih su krovovi obrušeni i prokišnjavaju, a zidovi ispucali", rekao je Selaković.

Istakao je da je potrebno renoviranje i opremanje većine tih zgrada kako bi sudije i tužioci imali sve neophodne uslove za rad koji ih očekuje. "Moramo da stvorimo efikasno i jako pravosudje, koje će našim gradjanima omogućiti nesmetan put do pravde", rekao je Selaković.

Pogledajte još