Toplane će morati da usklade cene grejanja

BEOGRAD, 19. oktobra 2012. (Beta) - Toplane u Srbiji će morati da smanje ili povećaju cene grejanja i usklade ih sa odredbama uredbe o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja, rečeno je u petak u Vladi Srbije.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović kazala je na konferenciji za novinare da je uredba o cenama grejanja doneta zbog velikih razlika u cenama u Srbiji i dodala da je to jedna od mera u nameri da se sistemski reše problemi sa toplanama.

Uredba će početi da važi od objavljivanja u Službenom glasniku, a primenjivaće se do kraja tekuće grejne sezone, kazala je ona. Grejna sezona u Srbiji počela je 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

Mihajlovićeva je precizirala da će za toplane koje koriste gas cene biti od 61,07 do 91,07 dinara po kvadratnom metru, za toplane koje greju na mazut od 83,35 do 113,35 dinara, a one koje koriste biomasu moći će da naplaćuju grejanje od 73,5 do 103,5 dinara po kvadratnom metru.

Ona je kazala i da će odnos cena grejanja za domaćinstva i privredu morati da bude u odnosu jedan prema 1,5, odnosno da će preduzeća plahati do 50 odsto veću cenu grejanja od stanovništva.

Ministarka energetike je kazala i da će u okviru srednjoročnih mera za sistemko rešenje problema toplana u saradnji sa Ministarstvom za reginalni razvoj i za lokalnu samoupravu 2013. biti doneta preporuka toplanama da u odredjenom roku predju na naplatu grejanja po utrošku.

Pogledajte još