Britanski olimpijski komitet želi ujedinjen fudbalski tim

LONDON, 31. marta 2009. (Beta-Rojters) - Izvršni direktor Olimpijskog komiteta Velike Britanije (BOA) Endrju Hant rekao je da je odlučan u nameri da oformi ujedinjeni britanski fudbalski tim za Olimpijske igre u Londonu 2010. godine.

"Nismo promenili mišljenje i dalje želimo da oformimo ujedinjeni muški i ženski fudbalski tim za Olimpijske igre u Londonu. Ne želimo da političari i ljudi iz administracije spreče naše sportiste da se takmiče", rekao je Hant.

Ministar sporta u britanskoj vladi Geri Satklif nedavno je rekao da bi fudbalska reprezentcija Velike Britanije na Igrama u Londonu mogla da bude sastavljena samo od engleskih igrača, jer su fudbalski savezi Škotske, Velsa i Severne Irske protiv ideje o zajedničkom timu.

Ti savezi su zabrinuti da bi formiranje zajedničke reprezentacije moglo da ugrozi njihov nezavisni status u Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA).

"Nadam se da ćemo to uspeti da prevaziđemo. Razumem njihovu zabrinutost, ali mislim da im je FIFA odavno poslala uveravanja da formiranje zajedničkog tima neće ugroziti njihov nezavisni status", rekao je Hant.

Iako je FIFA priznala sva četiri britanska fudbalska saveza Međunarodni olimpijski komitet prizanje samo Olimpijski komitet Velike Britanije.

Fudbalski tim Britanije nije učestvovao na Olimpijskim igrama od 1960. godine u Rimu.

Pogledajte još