Bačević:Putin i Nikolić otvaraju radove na Južnom toku

"Projekat trase Južnog toka kroz Srbiju najveći je investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra. Sredstva za to postoje i realizacija će konačno početi u decembru", rekao je Bačević u intervjuu za Večernje novosti od subote.

Bačević je kazao da će krak gasovoda ući Srbiju kod Zaječara, na Vrškoj čuki, i posle 415 kilometara će se završiti kod Paraćina.

"Planiramo da uradimo dokumentaciju za odvajanje kraka ka Kosovu, preko Niša, i dve konekcije - za Republiku Srpsku i Hrvatsku. Tim prostornim planom pokriveno je više od 40 opština u Srbiji. Mi ćemo ovim projektom postati regionalna energetska sila", rekao je ministar.

On je rekao da očekuje da će "veoma brzo" biti potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

"Sredinom novembra vladin Komitet za saradnju s Rusijom putuje u Moskvu, gde ćemo razgovarati i o ovom sporazumu. Možda je otvaranje Južnog toka kroz Srbiju idealna prilika da se i parafira ovaj sporazum", ocenio je Bačević.

Kako je naveo, Srbija spada u grupu privilegovanih država kada je reč o saradnji sa Rusijom.

"Tu prednost vlada mora da iskoristi na najbolji mogući način, ali to znači da i Rusiji mora da da prednost nekim projektima u našoj zemlji", rekao je Bačević.

Upitan da li će ojačane veze s Rusijom povećati pregovarački kapacitet Srbije sa EU, on je kazao da je Srbija oduvek u Evropi i da joj "nikakva posebna ulaznica za to nije potrebna".

"To što nismo do sada ušli u tu političko-ekonomsku organizaciju samo je splet nesrećnih okolnosti kroz koje smo prošli... Hoćemo u Evropu, ali nismo spremni da trpimo diktate i primamo packe oko nečega za šta nismo krivi", ocenio je Bačević.

Pogledajte još