U Varšavi useljena najuža zgrada na svetu

VARSSAVA, 20. oktobra 2012. (Beta) - U Varšavi je danas svečano otvorena i useljena najuža zgrada na svetu, dvospratnica u najužem delu široka svega 92 centimetra namenjena stranim umetnicima koje poziva u goste poljska prestonica.

Zgrada je u stvari umetnička instalacija smeštena u uzani prostor sirok izmedju 92 i 152 centimetara izmedju dve zgrade u centru Varšave.

Blizu je mesta gde je u vreme Drugog svetskog rata i nacističke okupacije Varšave stajao drveni most koji je spajao dva dela nekadašnjeg varšavskog jevrejskog geta.

Zgrada koja ima jedan mali stan, na prvom spratu radnu sobu, kuhinju i kupatilo a na drugom spratu spavaću sobu dobila je ima Dom Kereta, po svom prvom stanaru - izraelskom piscu poreklom od poljskih Jevreja koji su preživeli holokaust Edgaru Keretu.

"Odlučio sam da posvetim zgradu Keretu jer on u sebi spaja poljsku i jevrejsku istoriju koja je tako važna za ovaj deo grada. Na prvi pogled izgledalo je nemoguće da se zgrada smesti u tako uzan prostor. Dom Kereta treba da opovrgne taj utisak i da dalje širi pojam nemoguće arhitekture", kazao je autor najuže kuće na svetu, arhitekta Jakub Ščensni.

"Majka se nikada nije vratila u Poljsku, ali za nju je važna sudbina mog stvaralštva u zemlji iz koje sam poreklom. Kada je pročitala prevod moje prve knjige na poljski, kazala mi je da više nisam izraelski pisac već poljski pisac u izgnanstvu", kazao je prvi stanar najuže zgrade na svetu Edgar Keret.

"Ta kuća izgleda kao da istorija za nju nije ostavila mesto, isto kao moju za porodicu koja je nekada imala kuću u ovom gradu a sad je više nema", rekao je Keret.

Pogledajte još