Seks ženama vraća raspoloženje

NJUJORK – Izgleda da će najnovija istraživanja seksologa i fiziologa potvrditi staru maksimu da je “kondom nesigurna brana protiv začeća i celični oklop protiv zadovoljstva”. Rezultati ovih istraživanja pokazuju da hormoni koji se nalaze u spermi uklanjaju depresiju i loše raspoloženje u žena čiji partneri ne koriste kondom.

Naučnici sa Državnog univerziteta Njujork dokazali su da se u spermi nalaze hormoni “dobrog raspoloženja” koji u organizam žene dospevaju kroz vaginu, što uslovljava da se “žena oseća dobro i zadovoljno” ali su i upozorili da njihovi rezultati “ne smeju biti razlog za nebezbedni seks”.

“Želim da naglasim da mi ne preporučujemo da partneri ne koriste kondom. Sasvim jasno stavljamo do znanja da će neželjena trudnoća ili bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom uništiti svako psihološko zadovoljstvo koje pružaju hormoni iz sperme”, naglasio je dr Gordon Galup koji je predvodio tim naučnika i čije je nalaze objavio u naučnom časopisu “Nju sajentist”.

Istraživači su ocenjivali raspoloženje 300 studentkinja koristeći standardna pitanja o njihovom seksualnom životu. Rezultati na skali od 1 do 20 su pokazali da je njih 17 “umereno depresivno” jer imaju i istovetan broj “poena”.

Studentkinje čiji partneri nikada nisu koristili kondom dobile su ocenu osam dok su dame koje su povremeno imale seksualne odnose bez kondoma “zaradile” 11,3 poena.
Medutim, studentkinje koje potpuno apstiniraju ocenjene su sa 13,5 na skali bodova.

Depresija i loše raspoloženje u studentkinja čiji partneri povremeno ili nikada ne koriste kondom bila je sve izrazitija što su duže apstinirale.

Naučnici su tragali i za drugim faktorima koji mogu uticati na loše raspoloženje kao što su korišćenje antibebi pilula, učestalost seksualnih odnosa i lični mentalni i fizički sklop ali su ustanovili da nijedan od njih ne utiče na nalaze.

Za seksologe i fiziologe rezultati istraživanja nisu potpuno iznenađenje jer je odavno poznato da sperma sadrži nekoliko hormona koji “kontrolišu raspoloženje žene”, pored ostalih i testosteron.

“Neke od ovih hormona pronašli smo u krvi žena samo nekoliko časova posle seksualnog odnosa bez kondoma” – izjavio je dr Galup.

Naučnici smatraju da sperma utiče na raspoloženje žene bez obzira na koji je način “primila”. 

(FoNet)
31. mart 2009.