U Srbiji je sve na prodaju - diplome fakulteta od 3.000 do 10.000 evra

"Blic" piše da je svaka deseta diploma u Srbiji falsifikovana ili nevažeća, pokazuju procene Ministarstva prosvete. Diplome se na crnom tržištu prodaju po ceni od 3.000 do 10.000 evra, a u svaku prodaju umešan je neko od zaposlenih u školi ili na fakultetu.

Zbog sve učestalijih prijava o falsifikovanju diploma srednjih škola i fakulteta, prosvetna inspekcija će narednih meseci dobiti nove inspektore i pooštriti kontrolu. Među falsifikovanim fakultetskim diplomama prednjače one stečene u Republici Srpskoj, jer prema posebnom sporazumu one ne podležu nostrifikaciji u Srbiji. Zatim slede fakulteti s velikim brojem upisanih i diplomiranih studenata, budući da je na njima teže uočiti propust u dokumentaciji i vršiti kontrolu.

- Falsifikovanje diploma nije moguće obaviti mimo same ustanove. Visokoškolske diplome imaju hologram, a srednjoškolske serijski broj, tako da ni jedne ni druge nije moguće falsifikovati van ustanove koja ih izdaje i bez umešanosti zaposlenih u njoj. Lažne srednjoškolske diplome češće su od lažnih fakultetskih i uglavnom ih otkrivamo u ugostiteljskoj i saobraćajnoj struci. Kontrolu vršimo po prijavi ili zahtevu, a lažne diplome se odmah poništavaju - kaže za „Blic“ načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

Pogledajte još