Bez carina sa Belorusijom

MINSK, 31. mart 2009. (FoNet) - Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić potpisao je danas sa ministrom spoljnih poslova Belorusije Sergejem Nikolajevičem Martinovim sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije koji predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina.

"Ovaj sporazum će omogućiti našoj privredi da bez carina izvozi robu na tržište koje ima 10 miliona stanovnika.
Takođe, strani investitori koji budu proizvodili u Srbiji imaće istu tu povlasticu, pa će sve što se bude proizvodilo u Srbiji moći da se izvozi u Belorusiju bez carine, što će značajno povećati naš izvoz", izjavio je Dinkić u Minsku.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina za sve proizvode iz Carinske tarife, osim za nekoliko roba za koje će se plaćati carina prilikom uvoza, odnosno izvoza u oba pravca, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Dinkić je, takođe, sa ministrom unutrašnjih poslova Belorusije Vladimirom Vladimirovičem Naumovim potpisao i Sporazum o privremenom zapošljavanju građana obe zemlje, koji će se zapošljavati organizovano, na osnovu utvrđenih uslova za zapošljavanje, rad i boravak u Srbiji i Belorusiji.

Tokom boravka u Minsku, vicepremijer Dinkić se sastao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, navodi se u saopštenju.

Pogledajte još