Najveći skup parlamentaraca sveta

OTAVA, 21. oktobar 2012. (Beta) - U istoimenom glavnom gradu frankofone kanadske provincije Kvebek danas počinje 127. skupština inrerparlamentarne unije u čijem radu učestvuje i višečlana delegacije Srbije koju predvodi predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović.

Pozdravnim govorom 127. skupštinu interparlamentarne unije otvoriće generalni guverner Kanade Dejvid Džonston (David Johnston).

Na najvećem godišnjem skupu parlamentaraca sveta učestvuje gotovo 1400 članova parlamenata, posmatrača, predstavnika medjunarodnih organizacija i drugih učesnika.

Glavna tema konferencije je uloga parlamenata u polarizovanom svetu, zaštita različitosti i rešavanje pitanja u oblastima državljanstva, identiteta, lingvističkih i kulturnih različitosti. Učesnici će razmatrati i probleme izgradnje mira u zemljama nakon konflikata, obezbedjenje života gradjana, perspektive energetske sigurnosti, kao i rodne ravnopravnosti unutar parlamenata.

U 120-godišnjoj istoriji interplarlamentarne unije Kanada je četvrti put domaćin skupštine, ali prvi put u proteklih 25 godina. Ta medjunarodna organizacija sa sedištem u Ženevi osnovana je 1889. i ima 162 člana i 10 pridruženih članova.

Skupština u Kvebeku, gradu pod zaštiom Uneska, traje do 26. oktobra.

Očekuje se da će predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović tokom trajanja konferencije imati i više bilateralnih sastanaka medju kojima i susrete sa predsedavajućim parlamenata Kanade, Ruske federacije, Japana, Kine i drugih država.

Pogledajte još