Ukidanje autonomije - uvreda za građane Vojvodine

Korhec je za novosadski Dnevnik u subotu rekao i da kampanja Pokreta Dveri za ukidanje autonomije Vojvodine, koju su podržali i neki akademici, predstavlja uvredu za gradjane pokrajine.

On je ocenio i da je ta inicijativa opasna jer ukazuje na budjenje ideja koje su dominirale devedesetih godina, a koje su Srbiju skupo koštale.

Prema njegovim rečima, zagovaranje ukidanja autonomije Vojvodine je zagovaranje protivustavnog rešenja, što nije zabranjeno niti je krivično delo.

"Kao što neko može zagovarati da Kosovo ne treba da bude u sastavu Srbije, pa ni Vojvodina eventualno... Ipak, takve ideje u ovom trenutku, uključujući i ukidanje autonomije Vojvodine, grubo krše postojeća ustavna načela. Jer, Vojvodina i njena autonomija jeste u temelju i sadašnjeg ustavnog sistema Srbije, ali i svih prethodnih sistema u proteklih 70 godina", kazao je Korhec.

On je dodao da ne sme da se zaboravi da je medju ovdašnjim poznatim intelektualcima bilo zagovornika nasilnog rešavanja jugoslovenskog, srpskog ili kosovskog pitanja u Jugoslaviji.

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.