Obeležen Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu

Vence ispred spomenika "V/3" u Šumaricama, gde su nemački nacisti pre 71 godinu streljali 2.792 civila položili su predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, predstavnici diplomatskog kora, medju kojima su bili ambasadori Nemačke, Palestine, Slovačke i Belorusije, kao i poredstavnici gradova - pobratima Kargujevca i lokalne samouprave, javljaju agencije.

Moleban je služio vladiika šumadijski Jovan sa sveštenstvom. Kraj humke streljanim venac su prvi položili i predstavanici Prve kragujevačke gimnazije, iz čijih učionica je na desetine dece i profesiora dovedeno na streljanje 21. oktobra 1941. godine.

U okviru antiratne manifestacije Veliki školski čas, četrdesetak glumaca i statista izvelo je scenski prikaz poeme "Oni su ušli u naš dom" Jovana Zivlaka, za koju je muziku komponovao Miroslav Štatkić, a scenografiju je uradio Milivoje Štulović. Ove godine 21. oktobar se prvi put obeležava kao državni praznik - Dan sećanja na srpska žrtve u Drugom svetskom ratu, pošto su u novembru prošle godine usvojene izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.

Iz kragujevačkih "Šumarica" svake godine u svet se šalje poruka da se nikad ne sme ponoviti zločin iz Drugog svetskog rata kada su nacističke snage masovno streljale hiljade muškaraca, žena i dece.

Prema prikupljenim podacima u "Šumaricama" je ubijeno 2.792 civila, medju kojima 270 dece od kojih je najmladji imao 11 godina.

Na suđenju naciustima za ratne zločine, u Nirnbergu, prihvaćeno je da je kragujevačkim "Šumaricama" streljano oko 7.000 građana.

Povod za streljanje, koje trajalo od 7 sati izjutra do 14 sati, tog 21. oktobra 1941. godine, bili su nemački gubici u borbi za četničkim i partizanskiom jedinicama 16. oktobra na putu Kragujevac - Gornji Milanovac. U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Pogledajte još