Nikolić: Ne prihvatamo oduzimanje Kosova

Ne mogu da kažem da ćemo brzo biti u Evropskoj uniji, mogu da kažem da se nadam, ali ja ću pre da se sklonim nego da omogućim da u Uniju uđemo bez Kosova, izjavio je Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbiji prepreka na evropskom putu to što neće da prihvati da joj se oduzme deo teritorije, a Makedoniji što odbija da prihvati da se odrekne imena, grba i zastave.

"Znam da Makedonija, dokle god ima taj naziv, grb i zastavu i dokle god oni budu problem Grčkoj, neće moći da bude članica Evropske unije... Kao što vi, čini mi se, bez ugroženosti teritorije, samo sa ugroženošću ponosa, odbijate da prihvatite ono što vam nameću, tako i mi odbijamo da prihvatimo oduzimanje teritorije, što je mogo teži zahtev", rekao je predsednik Srbije u intervjuu makedonskoj televiziji Sitel.

Odgovarajući na pitanje o problemu koji Makedonija ima zbog neprestanih i višedecenijskih zahteva Albanaca za ekspanzijom, Nikolić je rekao da mogu makedonski političari da nabiju glavu u pesak, ali da će imati srpski problem za 20 godina, jer vreme ne radi za državu, već radi za separatiste.

"Kada jednom ostvare prava u okviru teritorije Srbije, pozivaće se na ta prava u svim drugim državama. Kako da kažete da imaju pravo na svoju državu na Kosovu, a nemaju u Makedoniji, kako da kažete da imaju pravo na državu na teritoriji Kosova, a nemaju pravo na autonomiju u Grčkoj ili u Crnoj Gori", rekao je Nikolić.

On je dodao da su srpski političari dobili uveravanja da se nikada neće dozvoliti da se spoje Kosovo i Albanija, ali da je to bila laž i u prilog tome naveo da je Kosovo već dobilo pozivni poštanski broj Albanije, da se grade i autoput i pruga koji će povezati Prištinu sa Dračom.

Pogledajte još