Priče iz groba pobednik Festivala srpskog filma fantastike

BEOGRAD, 22. oktobra 2012. (Beta) - Kratki igrani film "Priče iz groba" Damira Romanova dobio je nagradu Koskar za najbolji film upravo završenog Festivala srpskog filma fantastike, saopštio je u ponedeljak organizator, udruženje Mladi kadrovi iz Beograda.

"Priče iz groba", segment omnibus filma "Oktobar" (2011), pobedilo je u konkurenciji 15 filmova koji su izabrani da se nadmeću u nacionalnoj takmičarskoj selekciji, a autor Damir Romanov je na svečanoj dodeli u Domu omladine Beograda primio nagradu iz ruku glavnog gosta festivala, italijanskog majstora za maske i specijalne efekte Serdja Stivaletija (Sergio Stivaletti).

Stivaletiju, saradniku režisera kao što su Dario Ardjento (Dario Argento), Roberto Beninji (Benigni), Lamberto Bava i Mikele Soavi (Mićele Soavi) pripao je specijalni Koskar za doprinos filmskoj umetnosti.

Novouvedeni, regionalni Koskar za najbolji film iz zemalja bivše Jugoslavije, bez Srbije, pripao je hrvatskom autoru Dariju Lonjaku za film "Ugovor".

Koskar za najbolju priču dodeljen je filmu "Vozar" Marine Uzelac, Koskara za najbolje vizuelne efekte osvojio je "Moj kraj" Luke Bursaća, a za najbolji film po izboru publike proglašen je "Beskonačno" Mladena Mančića.

Koskar za posebno dostignuće ove godine je otišao glumcu Miodragu Mikiju Krstiću, za ulogu u filmu "Revolucija jede svoju decu" Ivana Pecikoze.

Nagrada "Piramida" za najbolji kratki film na temu apokalipse pripala je filmu "334n" Konstantina Krbavčevića.

O dobitnicima Koskara odlučivao je medjunarodni žiri u sastavu Loris Kurči (Curći), producent iz Španije, Velimir Grgić, filmski kritičar i publicista iz Hrvatske i Stevan Filipović, režiser iz Srbije.

Na ovogodišnjem, sedmom Festivalu srpskog filma fantastike, koji je trajao od 18. do 21. oktobra, prikazano je više od 70 kratkometražnih i dugometražnih filmova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Španije i Italije.

Pogledajte još