Neredi u Prištini, ima povređenih

Najmanje 26 ljudi uhapšeno je danas u Prištini tokom demonstracija protiv dijaloga Beograda i Prištine koje je organizovao opozicioni pokret Samoopredeljenje.

Specijalne snage kosovske policije upotrebile su suzavac kako bi rasterale demonstrante, a u sukobima sa policijom povređeni su neki demonstranti, uključujući poslanike pokreta u parlamentu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Demonstranti se kreću prema centru Prištine, a policija pokušava da ih rastera.

Oni uzvikuju parole protiv Srbije i nose transparente na kojima piše "Nema pregovora sa Srbijom" i "Ujedinjenje sa Albanijom, a ne dogovor sa Srbijom".

Aktivisti Pokreta Samoopredeljenje, s predsednikom Aljbinom Kurtijem na čelu, počeli su jutros protest zbog susreta kosovskog premijera Hašima Tačija s premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu 19. oktobra.

Odmah nakon početka protesta, oko osam sati, aktivisti Samoopredeljenja su gađali pripadnike policije kamenicama i trulim paradajzom, na šta je policija odgovorila upotrebom suzavca.

Prištinski mediji su javili da je policija uhapsila, a zatim i oslobodila Kurtija i poslanike u kosovskoj skupštini Ljiburn Aliu i Dželalj Svećla.

Jake policijske snage od ranog jutra obezbeđuju sedište kosovske vlade.

Pogledajte još