Kako vam omiljeni parfem može ugroziti zdravlje?

Ako na etiketi nekog proizvoda stoji i reč "miris", možete biti sigurni da ćete korišćenjem tog proizvoda biti izloženi brojnim hemikalijama. Takvi su, na primer, losioni za telo, proizvodi za negu kože i kozmetički proizvodi koje možete koristiti svaki dan. O kojim se tačno mirisima radi i kakav je njihov sastav, proizvođači nisu dužni da objasne.

U današnjoj industriji mirisa broj sintičkih hemikalija je oko 3.000. Američki Nacionalni institut za sigurnost i zdravlje utvrdio je da je u ovoj grupi i 900 toksina, piše NaturalNews.com.

Nauka je jasna, pošto ove mirise vaše telo upije, može doći do problema na nivou ćelija. Neki popularni brendovi parfema su se pokazali kao otrovni za respiratorni i nervni sistem.

Neki parfemi su povezani i sa depresivnim poremećajima kod osetljivijih osoba. Sve više ljudi je osetljivo na neke hemikalije, a osim alergijskih reakcija može doći i do pravog trovanja, upozoravaju stručnjaci. Studije su povezale upotrebu parfema s teškim depresivnim poremećajima i teskobom pojedinaca koji pokazuju osetljivost na hemkalije iz mirisa.

Ove hemikalije različito utiču na nerve, pa mogu imati uticaj i na funkciju mozga. Mirisi izazivaju emocije jer je centar za emocije usko povezana sa našim osećajem mirisa.

Parfemi mogu dovesti i do poremećaja rada štitne žlezde i nivoa hormona, glavobolje.

Struka kaže da mnogi od najpopularnijih mirisa na tržištu, koje koriste milioni žena sadrže zapravo slabo proverene hemikalije.

Nekoliko hemikalija koje se nalaze u sastavu najprodavanijih parfema mogu uzrokovati oštećenje štitne žlezde, koja reguliše metabolizam, pa može doći i do gojaznosti, gubitka kose, poremećaja raspoloženja i osećaja letargije, pa čak i raka štitne žlezde.

Pogledajte još