Skupštinski problem - koće gde da sedi?

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić izrazio je nadu da će se sa opozicionom DS postići kompromis o novom rasporedu sedenja poslanika u skupštinskoj sali.

On je na sednici tog odbora kazao da je o rasporedu sedenja postignuta saglasnost sa poslaničkim grupama, osim sa DS i izrazio nadu da će tokom ove sedmice razgovarati o tome.

Poslanici DS ne žele da sede na mestima na kojima su ranije sedeli poslanici Srpske radikalne stranke

Član odbora iz DS Janko Radaković rekao je da poslanici DS ne žele da sede na mestima na kojima su ranije sedeli poslanici Srpske radikalne stranke, koja na majskim izborima nije prešla cenzus za ulazak u Skupštinu.

"Ne želim da šaljemo lošu sliku iz parlamenta. Kakav je bio princip za DS takav je bio i za Srpsku naprednu stranku (SNS) i ostale stranke prilikom pravljenja rasporeda sedenja u velikoj sali", rekao je Babić, koji je poslanik vladajuće SNS.

Prilikom odredjivanja rasporeda sedenja poslanika konsultovan je Istorijski arhiv, a korišćen je i raspored sedenja od 1900. godine do početka Drugog svetskog rata, kao i raspored sedenja u parlamentima drugih država.

Babić je naveo da je predloženo da poslanici najjače stranke u vlasti sede u levom delu skupštinske sale gledajući iz ugla predsedavajućeg, a najveća opoziciona stranka na desnoj strani.

U centralnom delu sale sedele bi poslaničke grupe sa manjim brojem poslanika.

"Nije kompromis to da mi sedimo tamo gde vi hoćete", poručio je Radaković. U Skupštini Srbije je 14 poslaničkih grupa.

Pogledajte još