Poljoprivrednici traže ravnopravan položaj

NOVI SAD, 23. oktobra 2012. (Beta) - Asocijacija "Vojvodina agrar" i Udruženje poljoprivrednika "Klub 100P plus" saopštili su u utorak da im ne smeta dolazak investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), ali da žele ravnopravan položaj prilikom zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

"Mi samo hoćemo pristup poljoprivrednom zemljištu pod istim uslovima kao najveća agroindustrijska korporacija iz Abu Dabija, koja uspešno radi na svim kontinentima, uključujući i zemlje EU", navodi se u odgovoru udruženja Ministartsvu finansija Srbije.

Asocijacija "Vojvodina agrar" i "Klub 100P plus" oštro su u ponedeljak kritikovali srpskog ministra finansija Mladjana Dinkića jer je dogovorio da 25.000 hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta u Srbiji bez tendera ustupi kompaniji iz UAE.

Ministarstvo finansija je poljoprivrednike nakon toga javno upitalo zašto im smeta da najveća agroindustrijska korporacija iz Abu Dabija napravi moderna poljoprivredna gazdinstva od domaćih prežaduženih i propalih kombinata.

Na pitanje da li je cena od 150 miliona evra za 100 odsto vlasništva u njima niska, udruženja poljoprivrednika su Ministarstvu sugerisala da objave tender, pa će znati da li je niska ili nije.

Udruženja "Vojvodina agrar" i "Klub 100P plus" ocenila su i da je cena od 250 evra po hektaru za godišnji zakup zemljišta niska jer su to najbolja zemljišta koja Srbija ima, velike parcele i table.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.