Organi otetih prodavani u Turskoj

BEOGRAD, 01. april 2009. (FoNet) - U izveštaju koji je policija Unmik dostavila srpskom Tužilaštvu za ratne zločine,  u vezi s predmetom poznatom kao "žuta kuća", navodi se, pored ostalog, da su vitalni organi, koji su otetim Srbima uzimani u ovoj kući, kasnije prodavani u Turskoj, piše "Politika".

U obimnoj dokumentaciji pod oznakom "strogo poverljivo" pominju se i imena šestorice osumnjičenih za ove zločine, i imena žrtava.

Podaci dobijeni od Unmika sadrže značajne informacije dragocene za istragu o trgovini organima otetih Srba. Po svemu sudeći, to će biti i osnov da postupak povedu pravosudni organi misije Evropske unije na Kosovu, Euleks.

Šef pravosudnog sektora pri Euleksu, Alberto Preduka, nije za sada precizirao da li će Euleks pokrenuti istragu o navodnim zločinima u "žutoj kući".

"Ratni zločini su u nadležnosti Euleksa, odnosno Kancelarije specijalnog tužioca. Uvek kada ima osnova za pokretanje istrage, to će raditi tužioci Euleksa", rekao je Preduka radiju Slobodna Evropa, dodajući da su svi dosijei u rukama tužilaca i da je svaka istraga poverljiva.

Zvaničnik Unmika je rekao da je srpskom Tužilaštvu preneto da je bilo kakva istraga o trgovini ljudskim organima u Albaniji u nadležnosti Euleksa.

Upitan da li je ovo pitanje bilo tema razgovora na sastanku tužilaca Euleksa i Srbije, Preduka je kazao da su tužioci ozbiljno uzeli u obzir ovo pitanje koje se odnosi na teške zločine, što je u njihovoj nadležnosti".

Povodom ovog slučaja, Savet Evrope je imenovao Švajcarca, Dika Martija, za specijalnog izaslanika.  Marti je član Parlamentarne skupštine i komisije za pitanja ljudskih prava Saveta Evrope, a očekuje se da on uskoro počne posetu regionu.

Pogledajte još