Markale ne mogu biti pogodjene minobacačem

HAG, 23. oktobra 2012. (Beta) - Odbranu pred Haškim tribunalom, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je u utorak svedočenjem oficira Vojske RS Stevana Veljovića koji je negirao navod optužnice da je minobacačka granata koja je u avgustu 1995. na sarajevskoj pijaci Markale ubila i ranila desetine gradjana bila ispaljena sa položaja VRS.

Veljović, tadašnji operativni oficir Prve romanijske brigade VRS na položajima oko Sarajeva, izjavio je da "na Markale uopšte ne može pasti minobacačka granata" i da "100 odsto" ne može "pogoditi baš to mesto".

"Ja smem život dati, a smem i stati na to mesto, pa neka me neko gadja", kazao je Veljović, dodajući da su minobacači iz sastava njegove brigade u vreme eksplozije na Markalama bili u okolini Trebinja.

Naznačio je i da brdo Trebević sa kojeg je po optužnici granata doletela, zbog pošumljenosti nije pogodno za dejstvo minobacača.

Prema navodu optužnice koji Karadžića tereti za terorisanje civila u Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, granata koja je na Markalama 28. avgusta 1995 ubila 43 osobe, a ranila 45 gradjana, bila je ispaljena sa položaja VRS.

Veljović je tvrdio da je na Markalama granatu podmetnula i sa daljine aktivirala "muslimanska strana" da bi izazvala stranu vojnu intervenciju protiv bosanskih Srba.

U pisanoj izjavi koju je Karadžić uveo u dokaze, Veljović je kao i prethodni svedoci odbrane tvrdio da VRS oko Sarajeva nije izvodila ofanzivne, već samo odbrambene akcije, štiteći srpska naselja i stanovništvo i sprečavajući proboje Armije BiH.

Pogledajte još