Albahari i Čolanović promovisali biografije

BEOGRAD, 23. oktobra 2012. (Beta) - Književnici David Albahari i Voja Čolanović promovisali su u utorak na 57. Medjunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ediciju Jedan prema jedan i biografije koje su objavili, a koja prema rečima izdavača Službenog gasnika predstavljaju svojevrstan lavirint kroz živote pisaca.

"Jedan prema jedan je jedna od najoriginalnijih edicija koja se kod naših izdavača pojavila poslednjih godina. Slična je postojala u izdanju Stubova kulture, ali ovo što radi edicija Jedan prema jedan je nešto mnogo više. To je pokušaj da se sam pisac navede da ispriča svoj život i odabere svoja dela koja na najbolji mogući način tumače poetičke odlike njegovog stvaralaštva", kazao je Albahari agenciji Beta.

On je rekao da je čitajući svoje knjige priča i praveći izbor za ediciju odlučio da akcenat stavi na temu koja provejava kroz čitavo njegovo pripovedanje - tugu. "Taj izbor sam nazvao Tužne priče", kazao je Albahari.

"Primetio sam, kada sam pripremao rukopis, kada sam čitao sve svoje knjige, da je taj osećaj tuge neprekidno prisutan u mojim knjigama. Od sete dečaka koji se suočava sa svetom odraslih, do kasnije tuge života i odnosa prema starosti i stvarima koje ne možemo da izmenimo jer nemamo ni snagu ni sposobnost ni moć koja je potrebna da učinimo ono što je radost života da bi se ona obnovila", kazao je Albahari.

Alabahari je, ipak, rekao da se nada da će čitaoci shvatiti biografiju kao literarnu igru jer pisac je neko ko izmišlja i ne treba mu previse verovati.

Službeni glasnik je u ediciji Jedan prema jedan, čiji je urednik Goran Petrović, ove godine objavio tri biografije - Davida Albaharija, Voje Čolanovića i Stevana Raičkovića.

Pogledajte još