Porast nezaposlenosti svuda u svetu

BERLIN, 01. april 2009. (FoNet) - Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj porasla je na 8,6 odsto u martu, što je, prema zvaničnim podacima, neznatno više nego u prethodnom mesecu, piše BBC.

Globalna ekonomska kriza nastavila je da pritiska najveću evropsku privredu, međutim, porast nezaposlenosti je iznenadio čak i najveće pesimiste među analitičarima.

U Nemačkoj je sada nezaposleno 3,4 miliona ljudi, što je 69.000 više nego u februaru.

Najvišu stopu nezapolsenosti u Evropi ima Španija, preko 14 odsto.

"U drugom kvartalu očekujemo još veći pad broja zapolenih, ali bi situacija nakon toga trebalo da se stabilizuje", rekao je jedan analitičar za BBC.

"Na kraju 2009. očekujemo da broj nezaposlenih bude blizu četiri miliona", dodao je on.

Rezultat BBC ispitivanja javnog mnjenja, izvršen na uzorku od skoro trideset hiljada ljudi pokazao je da većina smatra da svetska ekonomska kriza može da bude prevaziđena samo kroz korenite reforme globalnog finansijskog sistema.

"Svetskom finansijskom sistemu potrebne su korenite reforme" Sedamdeset procenata ispitanika iz dvadeset četiri zemlje pozvalo je na reforme pred početak samita Grupe 20 u Londonu.

Japanski premijer Taro Aso je istovremeno najavio da njegova vlada planira da finansira novi paket mera kako bi se zemlja izvukla iz recesije.

Premijer Aso nije pred polazak na samit Grupe 20 u Londonu precizirao koliko će nove mere koštati, ali je naglasio da će potezi biti "smeli", da će stvoriti nova radna mesta i pospešiti potražnju za japanskim proizvodima.

Industrijska proizvodnja u Japanu pala je u februaru za 9,4 odsto.

Pogledajte još