Još nije vreme za vojnu intervenciju u Maliju

PARIZ, 24. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan izjavio je u sredu da još "nije vreme za vojnu intervenciju" u Maliju kojom bi se od naoružanih islamista preuzela kontrola nad severom te zemlje.

"U ovom trenutku nije vreme za intervenciju, sada je vreme za sprovodjenje preporuka Saveta bezbednosti UN", kazao je Le Drijan radiju RFI.

On je dodao da "afričke države treba da naprave akcioni plan koji bi u roku od mesec dana trebalo da se nadje pred Savetom bezbednosti i tek tada će moći da se razmatra pitanje intervencije".

"Francuska je preko predsednika Republike poručila da će pružiti podršku, a to znači obuku, logističku podršku, doprinos u materijalu", podsetio je francuski ministar.

Na pitanje o navodima da je na sever Malija upućena francuska bespilotna letelica, francuski ministar je kazao da te letelice po njegovim "saznanjima nema".

"Naprotiv, neophodno je da iz baza koje imamo u Africi pokušamo da pronadjemo naše taoce i da se bavimo prikupljanjem informacija", kazao je Le Drian, u trenutku kada pobunjenici u Maliju drže šest francuskih državljana kao taoce.

Francuski i američki vojni i diplomatski zvaničnici održali su u ponedeljak u Parizu tajne konsultacije o Maliju.

Pogledajte još