Odbrana od gripa i prehlade

Nutricionisti preporučuju masniju ribu poput lososa, tunja i skuše, jer zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama pomažu smanju rizika od štetnih upala.

Konzumiranje ribe ili uzimanje pomenute vrste masne kiseline, ali redovno, pomaže i kod umanjenja stresa, usled koga pada imunitet, pokazuje istraživanje Univerziteta u Merilendu. Evo čime još treba da obogatite svoj meni.

SEMENKE ANISA
Lekovita svojstva anisa poznavao je i "otac" medicine Hipokrat, a Udruženje farmaceuta SAD otkrilo je da anis ublažava tegobe i simptome kašlja, s tim da pročišćava disajne puteve. Trebalo bi uzimati sirove semenke, ali je od koristi i čak od ansia začinjen cimetom i medom.

BELI LUK
Ovaj prirodni antibiotik umanjuje za 50 odsto verovatnoću obolevanja od gripa, a osim toga štiti organizam od drugih zapaljenskim procesa. Kuvanjem se gube antioksidanti, tako da ga koristite u sirovom stanju.

KOMORAČ
Naučnici tvrde da komorač na prirodan način podstiče iskašljavanje, a smiruje i najuporniji kašalj. Može se jesti sirov ili pečen, ali je najkorisniji čaj od semenki komorača.

JOGURT I KEFIR
Bakterije koje se nalaze u jogurtu i kefiru saveznici su zdrave mikroflore, koja obezbeđuje imunitet i odbranu od bolesti. Osim toga, svakodnevno uzimanje probiotika smanjuje rizik od infekcija disajnih puteva.

(old_image)

ČAJ
Sve vrste čajeva sadrže antioksidante sa zaštitnim svojstvima, koji pomažu odbrani organizma. Prema japanskoj studiji, ljudi koji svakodnevno piju čaj imaju trostruko manje mogućnosti za obolevanja od gripa, ali isto tako i manji rizik od nastanka raka ili srčanih obolenja.

FEFERONE
Poput limuna, ljute papričice su bogate vitaminom C koji pomaže u borbi s bakterijama i virusima. Jedna papričica sadrži oko 150 mg vitamina C, dok jedna pomorandža ima tek oko 100 mg tog vitamina. Osim toga, kapsaicin koji je aktivan sastojak ljutih paprika pročišćava dišne puteve i olakšava prohodnost sinusa.

PEČURKE
One su bogate antioksidansima, kalijumom, B vitaminima i vlaknima, a dokazano je njihovo protivupalno dejstvo.

ĆURETINA
Proteini u belom mesu, kakvo je ćureće, su gorivo za izgradnju antitela kojima se organizam bori protiv bakterije i virusa. Zbog toga je belo meso odličan izbor u hladnim jesenjim danima.

BOROVNICE
Ovo voće sadrži više aktivnih antioksidansa od bilo kog drugog svežeg voća i zbog toga su najbolji saveznici dobrog imuniteta, pokazala je studija "Kornel" univerziteta. Dobar izbor su i zamrznute ili sušene, jer su takođe bogate vitaminima.

BRAZILSKI ORAH
Pun je proteina, zdrave masnoće, kao i selena koji pomaže kod gripa. Dovoljno je pojesti dva do tri brazilska oraha dnevno. Veća količina, zbog filtinske kiseline kojom je bogat, može da ometa absorbovanje drugih minerala i gvožđa.

ŠARGAREPA I KROMPIR
Beta karoten u šargarepi i krompiru pomaže pretvaranju A vitamina i održanje zdravog imunog sistema. Kod upale sluzokože grla i nosa posebno je korisno povećati unos ove dve namirnice.

Izvor: Blic

Pogledajte još