Dug evrozone 90 odsto njenog BDP

Evropska kancelarija za statistiku navela je da je u prethodnom kvartalu dug iznosio 88,2 odsto, što je još jedan dokaz da se zakočene ekonomije evro zone teško nose s dugovima.

Dužnički problemi se pogoršavaju za mnoge zemlje evro zone, od kojih je šest u recesiji - Grčka, Italija, Španija, Malta, Portugal i Kipar.

Mnogi analitičari očekuju da će evro zona i zvanično skliznuti u recesiju u trećem kvartalu godine, pošto novembra budu objavljene nove cifre. Recesija se tehnički proglašava kada se u dva uzastopna kvartala zabeleži pad vrednosti proizvodnje.

Grčka, najugroženija od svih zemalja te zone, postigla je rekord u visini duga države u odnosu na prethodni kvartal - skočio je sa 136,9 na 150,3 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda.

Grčkoj državi koja je ušla u šestu godinu recesije, hitno je potrebna nova tranša međunarodne pomoći da ne bi bankrotirala.

Premijer Andonis Samaras istakao je da bi grčka država mogla da ostane bez novca 16. novembra i istakao da "apsolutno mora" da do tada dobije planiranu, ali uslovljenu tranšu pomoći od 31,5 milijardi evra.

BRISEL, 24. oktobra 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još