Vlada Srbije sutra usvaja predlog budžeta za 2013.

BEOGRAD, 24. oktobra 2012. (Beta) - Vlada Srbije trebalo bi sutra da usvoji predlog državnog budžeta za 2013. godinu, koji će, prema ranijima najavama, biti restriktivan i omogućiti smanjenje deficita sa sedam na 3,5 odsto.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu finansija i ekonomije Srbije, budžet za narednu godinu će predstaviti ministar Mladjan Dinkić.

Prema pisanju beogradskog nedeljnika "NIN" u novom broju, nacrt republičkog budžeta, koji je još podložan promenama zbog tehničkih razgovora sa Medjunarodnim monetarnim fondom, predvidja prihode od 954, a rashode od 1.074 milijardi dinara, odnosno deficit od 120 milijardi.

Istovremeno, deficit konsolidovane države (zajedno sa pokrajinom, lokalom i fondovima) planiran je na nivou od 130 milijardi dinara ili 3,5 odsto bruto društvenog proizvoda.

Restriktivan budžet predvidja manji ili isti iznos za gotovo sva ministarstva, a jedini dobitnici budžeta su poljoprivrednici i primaoci socijalne pomoći.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić rekao je za NIN da će budžetom za 2013. ukupni izdaci porasti za četiri odsto, a prihodi za 15 odsto.

Pogledajte još