Šta čini dobro vaspitanje ?

Najvažniji činioci bez kojih se dobro vaspitanje ne može zamisliti su bezuslovna ljubav i naklonost, podrška i podsticaj individualnog razvoja deteta, pažnja i saradnja. Kako da odgojite dete da postane sociajlno kompetentan čovek, savetuje bečki psiholog Julija Umek.

Vaspitanje s puno ljubavi najbolje se primenjuje tamo gde ima ljudi, nije važno da li su to roditelji, rođaci ili prijatelji,  i gde deca uvek uče. Učenje je jedno od prvih ciljeva dobrog vaspitanja. Što više sećanja na zajedničke ručkove, igre, crtanje, razdraganost i smeh uz stalno prisutnu pomoć i podršku, to se dete bolje razvija. Decu dobro pratiti kroz život, znači ujedno i pružiti utehu ali i zavesti disciplinu.

Podrška umesto pomoć
Prestanite stalno da želite da pomognete, kada deca nešto ne savladaju. Deci je potrebno iskustvo, da sama uspeju u nečemu. Roditelji svojim ponašanjem pružaju podršku u razvoju dece, što se odražava na njihovo vaspitanje. Put ka nezavisnom životu treba prihvatiti i čak izgraditi kao individualnu šansu za razvoj.

Naklonost i pažnja
Toplotu i bezuslovnu ljubav dete dobija naklonošću i pažnjom koja mu se u dovoljnoj meri pruža. U to naravno spadaju i maženje, topli pogledi i puno srdačnog smeha. Pri tom je od velikog značaja postojanje odgovarajuće mere. Važno je izbegavati emocionalnu hladnoću kao i preteranu emocionalnost.

Poštovanje deteta
Poštujte činjenicu da je Vaše dete svoj čovek. Važno je da verujete da će dete samo naći svoj životni put i da ga smatrate sposobnim da će samo naći rešenja i mogućnosti da planira život. Podsticajno druženje, dobri razgovori i razumljiva objašnjenja unapređuju međusobni odnos roditelj-dete. Pozicioniranje i poštovanje mišljenja deteta vodi ka tome da dete uči da preuzme odgovornost.

Uvedite pravila
Pravila se moraju obrazložiti i poštovati. Dobro prepoznatljive strukture pomažu orijentaciji i prepoznavanju granica. Dogovori moraju obostrano da se poštuju. Ukoliko se pravila i obećanja ne poštuju, onda moraju da postoje očekivane konsekvence. Pravila, navike i rituali stvaraju kontinuitet i sigurnost kod deteta.

Praštanje
Praštanje i zahvalnost su pravi melem za dušu. Ukoliko se dogodi neki problematičan slučaj, o tome bi trebalo detaljno razgovarati, jer je i pravljenje grešaka deo života. 

(Compress)
BEČ, 1. aprila 2009.

Pogledajte još