Nacrt zakona o porezu na dobit i javnim preduzećima

BEOGRAD, 25. oktobra 2012. (Beta) - Ministarstvo finansija i privrede Srbije saopštilo je u četvrtak da je završena javna rasprava o zakonu o porezu na dobit pravnih lica i o zakonu o javnim preduzećima.

Kako se navodi, konačan tekst nacrta oba zakona objavljen je na sajtu Ministarstva finansija i privrede (www.mfp.gov.rs).

Ministarstvo navodi da će zakon o porezu na dobit pravnih lica obezbediti veće prihode u budžetu i jednostavnije poslovanje kompanija u Srbiji.

Novi zakon uvodi oporezivanje usluga (po odbitku) po stopi od 25 odsto koje pravna lica iz Srbije plaćaju firmama koje su registrovane u "poreskim rajevima". Cilj zakonodavca je da se spreči odliv neoporezivih prihoda.

Od poreskih podsticaja zadržavaju se: poresko oslobadjanje za velike investicije (čija su ulaganja veća od milijardu dinara i zapošljavaju najmanje 200 radnika), kao i opšta investiciona olakšica.

Ministarstvo navodi da je razlog donošenja zakona o javnim preduzećima profesionalizacija rada javnih preduzeća, imenovanje direktora preko javnih konkursa kako bi se dobio što bolji menadžment, kao i uskladjivanje za Zakonom o privrednim društvima.

Pogledajte još