Čokoladama, biciklima i jaganjcima kupuju birače

KIJEV, 25. oktobra 2012. (Beta-AFP) - Kandidati na parlamentarnim izborima u Ukrajini takmiče se u poklonima biračima koji dobijaju novac, čokolade, bicikle, pa čak i jaganjce, što, prema stručnjacima, samo svedoči o ukorenjenoj korupciji u toj bivšoj sovjetskoj republici.

"Korupcija birača je najveći problem ovih izbora", smatra Oleksandr Černenko, šef nevladinog Komiteta ukrajinskih birača, specijalizovanog za nadgledanje izbora koji će biti održani u nedelju.

Neki nude novac, ali u većini slučajeva reč je o materijalnim dobrima, često u vidu hrane.

U Kijevu, gde je ta praksa najraširenija, mediji su u više navrata iznenadili članove izbornog štaba jednog kandidata vladajuće stranke dok su delili čaj i čokolade biračima.

Veterani iz Drugog svetskog rata su tako dobijali džakove šećera, ulje i konzerve ribe uz reklamni materijal sina ukrajinskog premijera Aleksija Azarova koji se bori za drugi poslanički mandat, piše na sajtu Korespondent.net.

Drugi kandidati poklanjaju naočare penzionerima, školske torbe učenicima, invalidska kolica hendikepiranima, ali i bicikle ili besplatne karte za fudbalske utakmice, navodi Komitet ukrajinskih birača.

Najegzotičniji primer je iz regionu Odese, na jugu Ukrajine, gde je kandidat na izborima poklonio žive jaganjce stanovnicima jednog sela.

Pogledajte još