fbpx

Izborna skupština DS odložena za 25. novembar

Izborna skupština je odložena da bi u međuvremenu bili razmotreni uslovi koje je Tadić juče postavio Đilasu u zamenu da odustane od kandidature za predsednika stranke.

Tadić je, u neformalnom razgovoru s urednicima beogradskih medija, predložio reformu stranke i njeno pozicioniranje kao socijaldemokratske partije na levici, proširenje nadležnosti Predsedništva, te statutarne promene koje moraju da obezbede veću unutrašnju demokratiju i uspostavljanje vertikalne i horizontalne odgovornosti.

Tadić je predložio i uspostavljanje unutrašnje kontrole u DS, koja bi ispitivala sve nepravilnosti i nezakonitosti i sprečila autokratsko upravljanje strankom, kao i da se izborne skupštine u DS održavaju na dve godine, kako bi se što efikasnije proveravao učinak rukovodećih organa stranke.

Predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik DS Bojan Pajtić izjavio je ranije danas da je za zamenika predsednika Đilasa i njega prihvatljiv predlog predsednika Tadića, jer je to u interesu jačanja Demokratske stranke i njenog jedinstva.

Pajtić je uoči sednice Skupštine Vojvodine novinarima izjavio da su Đilas i on "potpuno saglasni s tim da se postigne dogovor, jer je najvažnije u ovom trenutku i za zemlju da DS bude snažna i odgovorna opozicija ovoj republičkoj vladi".

U tom smislu "mi smo spremni čak i da prihvatimo i to da se odloži na nekoliko dana ili nedelja Skupština Demokratske stranke, da se pripremi programska skupština stranke, odnosno sednica nadležnih tela koja treba da pripreme drugačije ustrojstvo DS".

Pajtić je objasnio da bi DS trebalo da bude spremna za situaciju u kojoj će ta stranka "potpuno konsolidovati svoj rad i zajednički dalje raditi i graditi stranku pripremajući se za preuzimanje potpune odgovornosti za upravljanje ovom zemljom".

Izborna skupština DS trebala je da bude održana 10. novembra.

(Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.