Političari 'beže' od društvenih mreža

BEOGRAD, 25. oktobra 2012. (Beta) - Savremena sredstva komuniciranja, poput društvenih mreža, još nisu zaživela na ovdašnjoj političkoj sceni, pa Vlada Srbije nema svoje prezentacije na Tviteru i Fejsbuku, rezultat je medijskog monitoringa u Srbiji koji je sprovela fondacija Konrad Adenauer.

Medijski monitoring sproveden od juna do oktobra ove godine predstavljen je u beogradskom Medija centru, a kao primer potvrde da se društvene mreže ne koriste u dovoljnoj meri jedan od autora izveštaja Marko Nedeljković naveo je i podatak da samo četiri ministarstva imaju svoje Fejsbuk prezentacije.

On je govoreći o prilikama u regionu naveo da jedino još Vlada Bosne i Hercegovine nema prezentaciju na drustvenim mrežama, a kao pozitivne primere on je naveo Crnu Goru i Hrvatsku, čije vlade su medju 25 najaktivnijih na društvenim mrežama.

Nedeljković je ukazao i da je aktivnost političkih stranaka na društvenim mrežama drastično opala po završetku izborne kampanje, pa su stranke sada od 87, do 99 odsto manje aktivne, nego kada su se borile za glasove birača.

Ni funkcioneri nisu aktivni na Tviteru i Fejsbuku, koliko su bili pre izbora, a medju retkima koji se putem društvenih mreža i dalje obraća gradjanima je Mladjan Dinkić.

Kako pozitivan primer naveden je i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić koji je od 27. jula, do 27. septembra objavio 160 tvitova i 65 puta odgovarao drugim korisnicima na pitanja iz svog domena. On ima 5.500 pratilaca na Tviteru.

Pogledajte još