Za održavanje lokalnih puteva četiri milijarde dinara

BEOGRAD, 25. oktobra 2012. (Beta) - Za zimsko i letnje održavanje 6.082 kilometara puteva koji su u nadležnosti lokalne samouprave, Ministarstvo finansija obezbedilo je četiri milijarde dinara, izjavila je u četvrtak ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović.

Ona je novinarima kazala da će se 960.000 dinara iskoristiti za zimsko održavanje, a za letnje i periodično održavanje 3,4 milijardi dinara.

"Čišćenje tih puteva u zimskom periodu radiće kao i do sada Putevi Srbije, a plaćanje će se vršiti preko Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, jer želimo da imamo pojačan inspekcijski nadzor", kazala je Kalanovićka.

Prema njenim rečima, letnje održavanje tih puteva, koje je lakše i zahteva manju stručnost, radiće lokalne samouprave koje će angažovati lokalnu operativu, a sve uz inspekcijski nadzor i za to će dobijati mesečne nadoknade, ali uz dokaz o onome što su uradile.

Ona je naglasila da je ovo kratkoročni model za rešavanje problema sa kojima su se suočile 132 lokalne samouprave u Srbiji, koje su Uredbom iz marta ove godine, dobile na održavanje ukupno 6.082 kilometara puteva.

Prema njenim rečima, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave predložiće da se preispita opravdanost donošenja ove uredbe, kao i kriterijumi po kojoj su putevi podeljeni, jer je čak 10 opština u Srbiji, i to uglavnom one manje razvijene, dobilo u nadležnost za održavanje više od 100 kilometara puta.

Pogledajte još